نماد سایت کلینیک چند تخصصی مغز و اعصاب و روان ذهن برتر ایرانیان

تشخیص آلزایمر با انجام آزمون کوتاه وضعیت ذهنی

images (34)

آزمون کوتاه وضعیت ذهنی MMSE (Mini Mental State Examination)

مقدمه:

زوال عقل یا دمانس یکی از شایع ترین بیماریهای نورولوژیک و از مهمترین عوامل تهدید کننده سلامت در سالمندان است، در حدود 5 درصد از مردم ایالات متحده در سنین بالای 65سال، دمانس شدید و حدود 20درصد در سنین بالای 80سال مبتلا به دمانس شدید هستند در هر 3ثانیه یک تن مبتلابه دمانس می شود[1].


ابتلا به دمانس بار عظیمی برای بیماران، خانواده آنها و جامعه در پی دارد چرا که سبب اختلال شدید عملکرد بیمار، از بین رفتن استقلال و وابستگی وی به دیگران می شود.همچنین در خانواده سبب افزایش میزان اضطراب، افسردگی و صرف هزینه و زمان جهت نگهداری بیماران می شود .هزینه سالانه ای که دمانس بر جامعه تحمیل میکند بسیار زیاد است. شناخت دمانس در مراحل اولیه می تواند بهبود حاصل از درمان موثر را افزایش دهد[2] و غربالگری و درمان سریع آن می تواند از ابتلا به این سندرم بکاهد.افزایش شیوع دمانس بر اهمیت تشخیص صحیح مبتلایان بیش از پیش می افزاید آزمون های غربالگری تشخیص بیماری در مراحل اولیه را ممکن ساخته ، به بیماران و خانواده آنها این امکان را می دهد که در مراحل ابتدایی تر بیماری مراقبت دریافت دارند.

آزمون وضعیت ذهنی MMSE(Mini Mental State Examination) در کشورهای غربی وسیعا به عنوان ابزاری برای تشخیص و غربالگری دمانس بکار میرود[3]. MMSE در بررسیهای وسیع هنجاریابی و اعتباریابی گشته، Normدر گروههای سنی مختلف و با تحصیلات متفاوت در جوامع غربی محاسبه گردیده است، این آزمون به بسیاری از زبانهای دنیا شامل: فرانسوی، آلمانی، ایتالیایی، چینی، ژاپنی، هندی، روسی، عربی ترجمه و هنجاریابی شده است.


تاریخچه آزمون

پرسشنامه MMSE به منظور غربالگری زوال عقلی در سال 1975توسط مارشال فولستین ابداع گردید در آن زمان آزمونهای متعددی وجود داشت اما تمامی آنها بسیار طولانی بوده، جهت بررسی بالینی مناسب نبودند.کلمه “MINI” در پرسشنامه MMSE در واقع اشاره به مشخصه مهم این آزمون یعنی کوتاه بودن آن دارد.
زمان اجرای آزمون 13/4 دقیقه به طول می انجامد ، دارای 17 سوال است که خود شامل قسمتهای مختلفی است فولشتاین آنها را از میان آزمونهای قبلی موجود انتخاب کرده است. معیار انتخاب، ارزیابی حوزه های مختلف اعمال شناختی و نیز به گقته فولشتاین قابلیت بخاطر سپردن و عدم نیاز به وسایل و تجهیزات بوده است[4].

اعمال شناختی که در آزمون MMSE مورد ارزیابی قرار می گیرند عبارتند از:

1 ), Orientation که با پنج پرسش در مورد زمان ومکان پنج پرسش در مورد مکان سنجیده می شود.
2) Registration ,که در ارزیابی آن سه کلمه به فرد گفته می شود و او باید آنها را تکرار کند.
3), Calulationکه در ارزیابی آن فرد باید از عدد100 بطور متوالی عدد مورد نظر آزمونگر را کم نماید و , Attentionکه بیمارکلمه ای را که آزمونگر ذکر می کند معکوس بیان نماید.
4) Recent Memory از فرد میخواهیم سه کلمه ای را که در ابتدای آزمون بیان شد را تکرار نماید.
5)عملکرد های مختلف زبانی بخشهای مختلفی دارد، فرد باید نام اشیایی را که به او نشان داده می شود را بگوید، همچنین باید جمله ای را که به وی گفته می شود را تکرار کند. باید یک دستور 3مرحله ای را اجرا کند.جمله ای را که به وی نشان داده میشود بخواند و اجرا کند وجمله ای کامل را بنویسد.
6)تفکر فضایی :از بیمار میخواهیم تصویری را که به وی نشان داده میشود ترسیم کند.

نمره گذاری

پاسخ به هر سوال بررسی و امتیاز کلی برای تعداد پاسخهای درست محاسبه و احتمال وجود اختلال شناختی براساس Cut off Point ارزیابی می شود.

مزابای استفاده از آزمون

⦁ معاینه مختصر وضعیت شناختی، متداول ترین ابزار غربالگری اختلالات شناختی جهان است که به زبانهای مختلف ترجمه و در فرهنگ های مختلف استاندارد شده است.
⦁ این آزمون کارکردهای مختلف شناختی را سنجیده و برآورد کلی از وضعیت شناختی آزمودنی فراهم می کند.
⦁ این آزمون کوتاه و مختصر است و می توان آن را در زمان کوتاهی اجرا کرد.
⦁ ابزار آزمون قابل حمل است.
⦁ روش اجرای آن را می توان در طی مدت کوتاهی آموزش داد.
⦁ بسیاری از نهادهای علمی و اجرایی در سطح جهان از این آزمون به عنوان یکی از شاخص های طبقه بندی اختلالات شناختی استفاده می کنند.
⦁ بسیاری از شرکت های بیمه و موسسات بهداشتی دولتی، آن را شاخص احراز شرایط استفاده از داروهای جدید پذیرفته اند.

1-1Ferri CP. Prince M. Brayne C. Brodaty H. Fratiglioni L. Ganguli M. Hall K. Hasegawa K. Hendrie H. Huang Y. Jorm. A. Mathers C. Menezes PR. Rimmer E. Scazufca M: Alzheimer’s Disease International. Global prevalence of dementia: a Delphi consensus Study. Lancet. 2005 Dec 17; 366(9503):2112-7

مراجع 2-Boustani M. Peterson B. Hanson L. Harris R. Lohr KN: U.S. Preventive Services Task Force. Screening for dementia in primary care: a summary of the evidence for the U.S. preventive Services Task Force. Ann Intern Med. 2003 Jun 3; 138(11): 927-37.
3-Cumminngs JL. Mini-Mental State Examination. Norms, normals, and numbers. JAMA. 1993 May 12; 269(18): 2420-1.
4-Folstein MF. Folstein SE. McHugh PR. “Mini-mental state”. A practical method for grading the cognitive state of patients for the clinician. J Psychiatr Res. 1975 Nov; 12(3): 189-98

این تست در حال حاضر در مرکز نوروتراپی ایرانیان بطور تخصصی انجام می شود ،به منظور آگاهی از وضیت ذهنی و عملکرد حافظه ، می توانید به این مرکز مراجعه نمایند.

شقایق دخیلی : کارشناس ارشد روانسنجی

روانسنج مرکزنوروتراپی ایرانیان

www.irnfb.com

www.irnfb.ir

www.dr-azarangi.com

خروج از نسخه موبایل